Grillowane roladki z bakłażana

Składniki:
2 bakłażany
1 kostka sera feta (ok. 200 g)
1 serek śmietankowy Almette (150 g)
4-5 ząbków czosnku
sól morska
oliwa
Przygotowanie:
Ser feta pokruszyć i rozetrzeć w naczyniu za pomocą łyżki. Do fety dodać serek śmietankowy i przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
Umyte bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Plastry posypać solą z każdej strony, rozłożyć na desce i odczekać 15-20 minut, by puściły gorzki sok. Po tym czasie plastry osuszyć papierowym ręcznikiem i dokładnie nasmarować oliwą. Plastry układać na rozgrzanym ruszcie grilla. Opiekać do momentu, aż zmiękną oraz nabiorą złotawego koloru (około 5 minut). Podczas grillowania bakłażany trzeba pilnować i obracać, by się nie przypaliły. Każdy plaster bakłażana posmarować serowym farszem, a następnie zwinąć go w rulon.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz