Minideserki śmietanowo-truskawkowe

Składniki:
Składniki na masę śmietanową:
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki kremówki
2-3 krople pasty waniliowej
1 łyżeczka cukru kryształu
3 łyżeczki żelatyny

Składniki na mus truskawkowy:
około 300 g truskawek
1/2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Masa śmietanowa
W małym naczyniu żelatynę wymieszać z 5 łyżkami wody. Odstawić do napęcznienia na 5 minut. W tym czasie mleko i śmietankę wlać do rondelka. Dodać cukier oraz pastę waniliową. Całość, mieszając, podgrzewać i zagotować. Następnie rondelek zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, którą dokładnie wymieszać z gorącym mlecznym płynem aż do rozpuszczenia. Przygotowaną masę rozlewać po odrobinie do pucharków przeznaczonych do monoporcji. Deser ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce, czekając do całkowitego stężenia. Dopiero wówczas nakładać łyżeczką porcje musu truskawkowego.

Mus truskawkowy

Truskawki przełożyć do rondelka i podgrzewać je na małym ogniu do zagotowania. Następnie naczynie zdjąć z ognia, owoce rozdrobnić za pomocą blendera na mus. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać, odstawić do schłodzenia i lekkiego tężenia. Wówczas porcjami nakładać na gęstą masę śmietanową.
 
Monoporcje dekorować wedle uznania, np. minibiszkoptami, liściem mięty, kleksem z bitej śmietany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz