Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Składniki (na 12 porcji)
Składniki na ciasto drożdżowe:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru kryształu
1/4 kostki roztopionego masła

Składniki na budyń:
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 kopiasta łyżka cukru kryształu

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
truskawki
jajko do posmarowania 
cukier puder
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe
Do misy wrzucić rozkruszone drożdże, wsypać cukier, wlać mleko. Całość wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Następnie wsypać mąkę i wbić jajko. Za pomocą robota z hakiem wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania, pod koniec wlać rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiać około 3-5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Misę z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 60 min w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Po upływie wyznaczonego czasu wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i uformować rulon, który podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta wyrabiać ręcznie na kształt okrągłej bułeczki o grubości około 1 cm i układać na wyłożonej pergaminem formie do pieczenia. Bułeczki nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15 min, by ciasto podrosło. 
 
Następnie szklanką o średnicy mniejszej od bułeczek wyciskać na środku każdego kawałka wgłębienie (by szklanka nie kleiła się do ciasta należy jej dno obtoczyć w mące). 
Brzegi bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem. Do powstałego wgłębienia nakładać łyżkami porcję budyniu oraz kilka kawałków truskawek. Na koniec wierzch drożdżówek obsypać kruszonką. Piec 25 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ostudzone bułeczki można posypać cukrem pudrem.
Budyń
Szklankę mleka przelać do rondelka i zagotować z cukrem. Do pozostałej części mleka wsypać suchy budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany płynny budyń. Całość zagotować na małym ogniu i mieszać, by nie powstały grudki.

Kruszonka
Składniki na kruszonkę umieścić w jednym naczyniu i ręcznie rozetrzeć je do połączenia się produktów. Pracować tak długo, aż mąka przestanie być sypka i zaczną powstawać grudki o różnej fakturze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz