Filet z indyka w sosie śmietanowym

Składniki:
około 1/2 kg filetu z indyka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
3/4 szklanki śmietany 30%
1/2 pęczka posiekanego kopru
około 2 szklanki rosołu
sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
olej do smażenia

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie plastry. Następnie plastry z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Podsmażone mięso przełożyć na półmisek. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Całość wymieszać i smażyć około 3 min. Następnie w dużym rondlu lub garnku zagotować bulion i włożyć do niego podsmażone mięso wraz z cebulą, czosnkiem i marchwią. Całość doprawić tymiankiem, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Na koniec wlać śmietankę 30% (gdyby sos był za rzadki można podbić mąką zmieszaną z wodą) i dodać koper. Całość wymieszać i zagotować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz