Kruche ciasteczka z marmoladą

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
4 żółtka
1,25 kostki masła 
szczypta soli

Dodatkowo:
ulubiona gęsta konfitura
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione schłodzić w lodówce przez pół godziny. Zimne ciasto cienko rozwałkować (2-3 mm) na podsypanej mąką stolnicy. Małymi foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej pergaminem formie. Piec w temp. 180 °C przez około 5 minut. Podczas pieczenia należy uważać, by nie spalić ciasteczek, ponieważ ze względu na ich grubość pieką się szybko.Właściwie upieczone powinny nabrać złotego koloru. Upieczone ciasteczka składać po dwa, sklejając konfiturą
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz