Chlebek bananowy

Składniki:
(forma 10x28 cm)

4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 niepełna szklanka oleju
2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórki, przełożyć do misy i zmiksować na papkę. W osobnym naczyniu ucierać jajka na puszystą masę, a w trakcie ucierania wsypywać cukier i ubijać całość do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie, nie przerywając mieszania, cienkim strumieniem wlewać olej oraz na koniec dodać rozdrobnione wcześniej banany. W dalszej kolejności wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać całość do połączenia się składników. Na koniec dodać wiórki kokosowe oraz orzechy. Masę zamieszać łyżką, po czym przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Na wierzch ciasta położyć połówki banana. Piec przez 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz