4 jaja
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wiórków kokosowych
1 banan
skórka otarta z jednej cytryny
3-4 krople aromatu migdałowego
Dodatkowo:
tłuszcz do nasmarowania blachy
bułka tarta
Przygotowanie:
Banan obrać, pokroić w kawałki i rozdrobnić na papkę widelcem.
W kolejnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem oraz mlekiem.
W trzecim naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Do składników suchych wlać wymieszane składniki mokre, dodać papkę bananową i kilka kropel aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec 45 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu schłodzone ciasto polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz