Składniki:
(forma 21 x 32 cm)
(forma 21 x 32 cm)
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na różową bezę:
6 białek
1 szklanka cukru kryształu
1 kisiel wiśniowy w proszku
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
3/4 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich
Składniki na masę kajmakową:
1 kostka masła
1 puszka masy kajmakowej
kieliszek wódki
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Kruche ciasto
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto, które po wyrobieniu podzielić na trzy równe części. Jedną z nich owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Pozostałe dwa kawałki ciasta rozwałkować i przełożyć do dwóch jednakowej wielkości form wyłożonych pergaminem.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto, które po wyrobieniu podzielić na trzy równe części. Jedną z nich owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Pozostałe dwa kawałki ciasta rozwałkować i przełożyć do dwóch jednakowej wielkości form wyłożonych pergaminem.
Różowa beza
Białka ubić na sztywno. Następnie do piany dodać cukier, krótko zamieszać do połączenia się składników, po czym wsypać kisiel.
Każdy z blatów ciasta posmarować na całej powierzchni dżemem porzeczkowym. Następnie na warstwę z dżemu wyłożyć po połowie bezy. Na bezę zetrzeć po połowie zamrożonego ciasta. Całość posypać posiekanymi orzechami. Ciasta piec około 25-30 min w temp. 180 °C.
Masa kajmakowa
Masło utrzeć na puszystą, białą masę. W dalszej kolejności do utartego masła dodawać po łyżce masy kajmakowej. Kiedy powstanie jednolity krem, wlać alkohol i wsypać zmielone orzechy. Całość zamieszać tylko do połączenia się składników.
Przełożenie:
ciasto 1 - masa kajmakowa - ciasto 2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz