Kruchy przekładaniec z masą kajmakową

Składniki:
(forma 21 x 32 cm)  

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na różową bezę:

6 białek
1 szklanka cukru kryształu
1 kisiel wiśniowy w proszku
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
3/4 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich

Składniki na masę kajmakową:
1 kostka masła
1 puszka masy kajmakowej
kieliszek wódki
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kruche ciasto
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Z podanych produktów zagnieść kruche ciasto, które po wyrobieniu podzielić na trzy równe części. Jedną z nich owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Pozostałe dwa kawałki ciasta rozwałkować i przełożyć do dwóch jednakowej wielkości form wyłożonych pergaminem. 
 
Różowa beza
Białka ubić na sztywno. Następnie do piany dodać cukier, krótko zamieszać do połączenia się składników, po czym wsypać kisiel.  
Każdy z blatów ciasta posmarować na całej powierzchni dżemem porzeczkowym. Następnie na warstwę z dżemu wyłożyć po połowie bezy. Na bezę zetrzeć po połowie zamrożonego ciasta. Całość posypać posiekanymi orzechami. Ciasta piec około 25-30 min w temp. 180 °C. 

Masa kajmakowa
Masło utrzeć na puszystą, białą masę. W dalszej kolejności do utartego masła dodawać po łyżce masy kajmakowej. Kiedy powstanie jednolity krem, wlać alkohol i wsypać zmielone orzechy. Całość zamieszać tylko do połączenia się składników.

Przełożenie:
ciasto 1 - masa kajmakowa - ciasto 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz