Pascha z owocami

Składniki:
Składniki na biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1 l mleka
1/2 l śmietany
7 jajek
1łyżeczka kwasku cytrynowego
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
3-4 krople pasty waniliowej

Dodatkowo:
2 galaretki czerwone
świeże truskawki
Przygotowanie:

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i dalej ucierać. W dalszej kolejności, podczas ciągłego ucierania, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w temp. 160-180 °C przez około 25-30 minut.

Masa serowa
Do garnka wlać mleko, dodać śmietanę i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Naczynie postawić na małym ogniu i masę zagotować, nie przerywając mieszania. W trakcie gotowania dodać kwasek cytrynowy. Gotować tak długo (około 20 minut), aż powstaną wyczuwalne grudki serka. Masę odcedzić na gazę, wystudzić (najlepiej na noc). 
Następnie kostkę margaryny utrzeć na puch z cukrem pudrem i pastą waniliową. Dalej ucierając, dodawać po łyżce przygotowanego serka. Gotową masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć warstwę owoców, a całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.

Galaretka
Dwie galaretki rozpuścić w trzech szklankach przegotowanej, wrzącej wody. Wymieszać, odłożyć do momentu, aż zaczną tężeć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz