Tort czekoladowy z masą śmietanową

Składniki:
(tortownica ⌀ 28 cm)

Składniki na biszkopt:
9 jaj
1 szklanka cukru kryształu
2 niepełne szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao

Składniki na masę czekoladową:
1/2 opakowania serka mascarpone (125 g)
2 łyżki kremu nutella
1 tabliczka czekolady deserowej (100 g)
1 łyżeczka margaryny

Składniki na masę śmietanową:
1,5 opakowania serka mascarpone
1/2 l śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:
świeże borówki i truskawki
2-3 łyżki gęstej konfitury porzeczkowej

Przygotowanie:

Biszkopt czekoladowy
Białka oddzielić od żółtek. Następnie za pomocą robota białka ubijać kilka minut z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać do wyłożonej pergaminem dużej tortownicy. Piec 30-40 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Przed przełożeniem każdy blat skropić ponczem z herbaty.

Masa czekoladowa
Czekoladę połamać do rondelka, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się oraz połączenia składników. Odstawić, by czekolada ostygła, lecz nie stężała. W misie utrzeć mikserem mascarpone na puch. Nie przerywając mieszania, dodać nutellę, a pod koniec wlać cienkim strumieniem przestudzoną rozpuszczoną czekoladę.

Masa śmietanowa
Żelatynę zalać wodą i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W miarę możliwości płynna żelatyna powinna być przestudzona. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijać na wysokich obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty miksera, wsypać cukier puder, ubijać do momentu, aż zgęstnieje. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone. Powoli wymieszać go z ubitą śmietanką. W trakcie ubijania wlewać płynną żelatynę i całość znów wymieszać tylko do połączenia się składników.

Przełożenie:
biszkopt czekoladowy - konfitura porzeczkowa - masa czekoladowa - 1/2 masy śmietanowej wymieszanej z borówkami -
biszkopt czekoladowy - 1/2 masy śmietanowej wymieszanej z pokrojonymi na kawałki truskawkami - biszkopt czekoladowy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz