Czekoladowe ciasto z cukinii


Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
4-5 łyżek kakao
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1/2 szklanki prażonych na suchej patelni pestek dyni
2 garście orzechów włoskich
6 jaj
2,5 szklanki cukru kryształu
2 niepełne szklanki oleju
4 szklanki startej cukinii (2 średnie cukinie)
5 kropli pasty waniliowej 
Przygotowanie:
Cukinie obrać z łupiny i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię mocno odcisnąć ręcznie z nadmiaru wody. Następnie w jednej misie połączyć składniki suche, tj. przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej misie całe jaja wymieszać z cukrem kryształem, olejem i pastą waniliową. Do masy jajecznej dodać startą cukinię i całość wymieszać łyżką. 
Do masy wsypać wymieszane suche składniki, dodać posiekaną czekoladę, podprażone na patelni pestki dyni, rozkruszone orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszać łyżką, po czym ciasto rozlać do dwóch wyłożonych pergaminem form keksowych (wym. 11x28 cm). Piec w temp. 180 °C około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz