Ciasteczka ze słonecznikiem

Składniki:
3 niepełne szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
1 szklanka ziaren łuskanego słonecznika
2 łyżki ziaren pestki dyni
kilka łyżek płynnego mioduPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do misy. Wsypać do niej cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, dodać jajko oraz żółtko oraz pokrojone w małe kawałki schłodzone twarde masło. Całość wyrabiać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Wyrobione i uformowane w kulkę owinąć w folię spożywczą, po czym schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, odrywać po kawałku i każdy z nich rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Foremką wycinać ciasteczka. Wierzch każdego posmarować miodem i obtoczyć w ziarnach (można docisnąć ręką, aby lepiej się przykleiły). 
Ciasteczka układać na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C przez około 25-30 minut - powinny uzyskać złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz