Makaron domowy

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 duże jajka
1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Do misy przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, do którego wbić jajka. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i przestanie się kleić do rąk. Gdyby było zbyt suche, można dodać łyżkę wody. Uformowane w kulkę ciasto nakryć bawełnianą ściereczką i odłożyć na pół godziny, by odpoczęło. Następnie, by ciasto lepiej się wałkowało, można podzielić na 2 części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na grubość 1-2 mm. W trakcie wałkowania podsypywać mąką. Ciasto podzielić wzdłuż nożem na paski o szerokości około 4-5 cm. Paski podzielić na pół i układać jeden na drugim. Ostrym nożem kroić cienkie paseczki. Pokrojone porcje ciasta roztrzepywać na stolnicy, by się nie sklejały. Pokrojony makaron gotować w osolonej, wrzącej wodzie. Kiedy makaron wypłynie, trzymać go na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Ugotowany makaron odcedzić i przelać go zimną wodą.

*Pokrojony makaron można od razu gotować lub zasuszyć i ugotować nawet po 3 tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz