Sałatka brokułowa z fetą i porem

Składniki:
1 mały brokuł
1 mała puszka kukurydzy
1 kostka sera feta
1 por
4 jajka
100 g sera żółtego w kawałku
10 suszonych pomidorków
garść pestek słonecznika

Składniki na sos:
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Sos
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać go z majonezem, jogurtem i przyprawami.
 
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Przełożyć do salaterki. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta, pokrojony w półplasterki por, pokrojony w drobną kostkę ser żółty, pokrojone drobno suszone pomidorki, jajka, osączoną z zalewy kukurydzę i uprażone na patelni ziarna słonecznika. Sałatkę zalać przygotowanym sosem i wymieszać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz