Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 całe jajko + 1 żółtko
200 g margaryny
2 łyżki płynnego miodu
2 płaskie łyżeczki sody
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 łyżka śmietany - opcjonalnie
Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
3-4 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie budyniu bez cukru
1 kostka masła
Glazura orzechowa:
300 g posiekanych grubo orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki miodu
1/3 kostki margaryny
Dodatkowo:
1 mały słoik powideł śliwkowych
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota (hak) do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrobione podzielić na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy. Dwa blaty piec przez około 12-15 minut w temp. 180 °C. Trzeci blat przełożyć do formy i odstawić, aby przed pieczeniem polać go glazurą orzechową. Upieczone blaty ostudzić.
Glazura orzechowa
W rondelku roztopić miód, cukier, margarynę. Następnie dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać, po czym trzymać na ogniu przez 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzeci blat ciasta. Piec w temp. 180 °C przez 12-15 min.
Masa budyniowa
Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem. W zimnym mleku wymieszać budyń w proszku, wlać masę do wrzącego mleka. Całość mieszać do zgęstnienia i pojawienia się bąbelków. Gotowy budyń zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Do tłuszczu dodawać stopniowo zimny budyń. Gdyby masa była mało słodka, można dodać cukier puder.
Przełożenie:
blat I - 1/2 masy budyniowej - warstwa powidła - blat II - 1/2 masy budyniowej - warstwa powidła - blat III z orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz