Pierniczki kryzysowe (miękkie i ekonomiczne)

Składniki:
3,5 szklanki mąki
3 łyżki płynnego miodu
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru kryształu
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Do rondelka dodać margarynę, miód, cukier kryształ, przyprawę do piernika, kakao, cynamon. Naczynie z zawartością delikatnie podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż rozpuści się tłuszcz i połączą się wszystkie składniki. Płynnej masy nie wolno zagotować. Następnie do misy robota wsypać mąkę zmieszaną z sodą, wbić jajka i dodać śmietanę. Na koniec do misy z mąką wlać przygotowaną korzenną masę. Całość wyrabiać przy pomocy haka (lub ręcznie) do momentu, aż uformuje się błyszczące ciasto, które będzie dość luźne. Ciasto oprószyć mąką, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 5 mm i foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Wycięte pierniki układać na wyłożonej pergaminem formie. Piec 10 min w temp. 180 °C. Upieczone i ostudzone pierniczki dekorować lukrem. Ciastka przechowywać w metalowym, szczelnie zamkniętym pudełku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz