Pomarańczowiec (wg siostry Anastazji)

Składniki:
(forma 24x35 cm)
Składniki na ciasto:
3 duże pomarańcze
15 jaj
1,5 szklanki cukru kryształu
3 łyżki kakao
15 łyżek bułki tartej
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 

Składniki na masę:
3 jaja
5 łyżek cukru kryształu
1,5 kostki masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek mielonych orzechów 
kieliszek spirytusu

Przygotowanie:

Ciasto
Pomarańcze umyć i w całości włożyć do garnka z wodą. Gotować 10 minut, po czym odcedzić i zalać je zimną wodą. W tej wodzie pomarańcze pozostawić na noc. Następnego dnia owoce w całości zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać z cukrem. W trakcie ubijania dodawać żółtka oraz zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, bułką tartą i mielonymi orzechami. Na sam koniec dodać zmielone pomarańcze. Masę lekko wymieszać.  Masę podzielić na trzy części.Każdą z nich piec osobno w formie wyłożonej pergaminem w temp. 180-190 °C przez 30-35 minut.

Masa 
Na palniku ustawić garnek z wodą. Woda powinna być gorąca. W garnku umieścić metalową misę tak, by nie dostawała się do niej woda. W misie ubijać mikserem jaja z cukrem. Ubijanie trwa do ok. 10 minut. Dobrze ubite jajka powinny podwoić swoją objętość. Ubite jajka zdjąć z ognia, ostudzić. Można je od czasu do czasu delikatnie przemieszać. Następnie masło utrzeć na puch. Do masła dodawać przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, orzechy i spirytus. 

Przełożenie:
placek - 1/2 masy - placek - 1/2 masy - placek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz