Sernik z kokosem i brzoskwiniami

Składniki:
(forma 24x35 cm)
Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
100 g cukru kryształu
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g margaryny
1 łyżka smalcu
1 łyżka śmietany

Składniki na ser:

1,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru kryształu
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 jajka
4 żółtka
1/2 szklanki oleju

Składniki na piankę kokosową:
4 białka
3/4 szklanki cukru kryształu
100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie:  
Ciasto
Wszystkie składniki umieścić w misie robota, po czym wyrobić gładkie ciasto. Gotowe rozwałkować i wyłożyć nim dno formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Ciasto podpiec 10 min w temp. 170 °C.

Ser
Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki zimnego mleka.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.
Jajka i żółtka ubić z cukrem za pomocą robota na puszystą masę. Stopniowo, nie przerywając mieszania, dodawać po łyżce zmielonego sera, wlewać cienkim strumieniem olej, szklankę mleka i rozpuszczone w mleku budynie. 
W osobnej misie ubić pianę z sześciu białek (pozostałe 2 z ciasta i 4 masy serowej). Pianę połączyć z masą serową, delikatnie mieszając. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu ułożyć plastry brzoskwiń. Sernik piec 40-45 min w temp. 180°C. Po tym czasie sernik delikatnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na wierzch piankę kokosową. Piankę wyrównać. Sernik piec dalej przez 20 min w temp. 180°C. Po upieczeniu sernik trzymać w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Pianka kokosowa
Białka ubić na sztywno. Następnie wsypać cukier i ubijać całość około 5 min. Na koniec do piany wsypać wiórki kokosowe i wymieszać je delikatnie z pianą za pomocą drewnianej łyżki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz