Składniki:
(forma 24x35 cm)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 g cukru kryształu
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g margaryny
1 łyżka smalcu
1 łyżka śmietany
Składniki na ser:
1,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru kryształu
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 jajka
4 żółtka
1/2 szklanki oleju
Składniki na piankę kokosową:
4 białka
3/4 szklanki cukru kryształu
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki umieścić w misie robota, po czym wyrobić gładkie ciasto. Gotowe rozwałkować i wyłożyć nim dno formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Ciasto podpiec 10 min w temp. 170 °C.
Ser
Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki zimnego mleka.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.
Jajka i żółtka ubić z cukrem za pomocą robota na puszystą masę. Stopniowo, nie przerywając mieszania, dodawać po łyżce zmielonego sera, wlewać cienkim strumieniem olej, szklankę mleka i rozpuszczone w mleku budynie.
Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki zimnego mleka.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.
Jajka i żółtka ubić z cukrem za pomocą robota na puszystą masę. Stopniowo, nie przerywając mieszania, dodawać po łyżce zmielonego sera, wlewać cienkim strumieniem olej, szklankę mleka i rozpuszczone w mleku budynie.
W osobnej misie ubić pianę z sześciu białek (pozostałe 2 z ciasta i 4 masy serowej). Pianę połączyć z masą serową, delikatnie mieszając. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Na wierzchu ułożyć plastry brzoskwiń. Sernik piec 40-45 min w temp. 180°C. Po tym czasie sernik delikatnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na wierzch piankę kokosową. Piankę wyrównać. Sernik piec dalej przez 20 min w temp. 180°C. Po upieczeniu sernik trzymać w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz