Rodzinny hamburger

Składniki:
(tortownica o średnicy 26 cm)

Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 jajko
1 łyżeczka cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki soli

Składniki na farsz:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g boczku
4 ogórki konserwowe
6 plastrów żółtego sera
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
4 łyżki ketchupu
olej do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Dodatkowo:

1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
odrobina bułki tartej
1 łyżka mleka
ziarna sezamu

Przygotowanie:

Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i z pomocą haka wyrobić gładkie ciasto. Następnie misę z wyrobionym ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 50 min w ciepłe miejsce, by podrosło. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na kształt okręgu większego od tortownicy. Wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Drugą część rozwałkować na kształt okręgu wielkości tortownicy, by przykryć nim farsz.

Farsz
Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Podsmażony boczek przełożyć do miseczki.
Ogórki pokroić wzdłuż w plastry.
Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażać ją z odrobiną oliwy. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażyć. Następnie dodać mięso mielone. Doprawić je do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Smażyć tak długo, aż odparuje nadmiar wody.
Na spód ciasta w tortownicy wyłożyć usmażone mięso. Następnie rozsmarować warstwę musztardy, a na niej ketchupu. Wyłożyć plastry ogórków, warstwę z plastrów sera żółtego, usmażony boczek. Na wierzch nałożyć mniejszy rozwałkowany płat ciasta i zlepić go delikatnie ze spodnim ciastem. Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 °C. Upieczony hamburger kroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz