Orzechowiec z kokosem i jabłkami na kruchym spodzie

Składniki:
(forma o wymiarach 35 x 24 cm)

Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
1 kostka masła
6 żółtek
2-3 kopiaste łyżki gęstej śmietany
2-3 krople pasty waniliowej

Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek szara reneta
2 galaretki cytrynowe

Składniki na warstwę kokosową:
6 białek
3/4 szklanki cukru kryształu
200 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na warstwę orzechową:

5 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
200 g zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche
Do przesianej mąki wsypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodać żółtka, pastę waniliową, pokrojone w kawałki masło oraz śmietanę. Z podanych składników za pomocą robota lub ręcznie wyrobić ciasto. Kiedy będzie gładkie, podzielić je na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część owinąć folią spożywczą i zamrozić. Większy kawałek rozwałkować i wyłożyć nim dno wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Ciasto zapiec przez 15 min w temp 180 °C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i nałożyć przestudzoną warstwę jabłkową.

Masa jabłkowa
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę. Następnie przesmażyć je przez kilka minut na patelni. Do gorących wsypać suche galaretki. Całość dokładnie wymieszać i jeśli jabłka nie są zbyt wodniste, wyłożyć na upieczony blat.

Warstwa kokosowa
Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas mieszając, do piany wsypywać cukier kryształ. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do sztywnej piany wsypać wiórki zmieszane z mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać szpatułką i przełożyć na warstwę jabłkową.

Warstwa orzechowa

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Nie przerywając mieszania, do piany wsypywać cukier kryształ i dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, wsypać zmieszane uprzednio ze sobą orzechy z mąką, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć na warstwę kokosową. Na wierzch zetrzeć zamrożoną mniejszą część ciasta. Ciasto piec 60 min w temp. 170 °C. Po upieczeniu ciasto wystudzić (najlepiej na noc, by jabłka z galaretką stężały) i posypać cukrem pudrem. Ostudzone ciasto przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz