Makowiec

Składniki:
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej tortowej
4 żółtka
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru kryształu
1/2 szklanki cukru pudru
25 g świeżych drożdży
80 g roztopionego masła

Składniki na masę makową:
500 g maku
3/4 szklanki cukru pudru
4 białka
1/3 kostki masła
2 łyżki płynnego miodu
100 g rodzynek
2 garści orzechów włoskich
2 garście pokruszonych płatków migdałowych
szczypta cynamonu
1 łyżeczka aromatu migdałowego


Przygotowanie:
Masa makowa
Mak zalać wodą tak, by zakrył całą powierzchnię. Gotować przez 20-30 min do całkowitego odparowania płynów. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszać, by nie przywarł. Ugotowany odstawić do ostygnięcia. Następnie mak dwukrotnie zemleć w maszynce, przeciskając go przez najdrobniejsze oczka. Podczas drugiego mielenia maku, do maszynki wrzucić orzechy. Białka ubić na sztywną pianę. Do maku dodać płynny miód, rodzynki, cukier puder, cynamon, pokruszone migdały, wlać aromat i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec do masy makowej dodać pianę z białek. Całość zamieszać ponownie drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników.

Rozczyn
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru kryształu. Gdy całość się rozpuści, dodać 1/5 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Naczynie z rozczynem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by podwoił objętość.

Ciasto
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Masę jajeczną przelać do naczynia z mąką. Do misy przełożyć wyrośnięty rozczyn i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto (ręcznie lub w malakserze). Pod koniec wyrabiania wlać roztopione, przestudzone masło. Ciasto wyrabiać przez kilka minut. Gdy będzie elastyczne, uformować kulkę, pozostawić w dużym naczyniu, które następnie należy nakryć bawełnianą ściereczką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 2 lub 3 równe części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm tak, by powstał prostokąt. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć masę makową i rozsmarować ją równomiernie, pozostawiając 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć rolady. Końce boków wcisnąć do środka. Każdy makowiec przełożyć do wyłożonej pergaminem podłużnej formy (keksowa). Piec 30-40 minut w temperaturze 170-180 °C. Po upieczeniu ostudzone ciasto udekorować wg upodobań (cukrem pudrem, polewą, lukrem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz