Składniki:
4 niepełne szklanki mąki pszennej
40 dag świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka
5 żółtek
3/4 szklanki piwa
3 kopiaste łyżki cukru
3-4 krople pasty waniliowej
70 g masła
3 łyżki spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawić na 15 min, by zaczął pracować.
Do misy robota wbić żółtka i wsypać cukier. Ucierać na puszystą masę. W trakcie dalszego ucierania dodać wyrośnięty rozczyn, pastę waniliową i wlewać cienkim strumieniem piwo. Mieszadło zmienić na hak, po czym wsypać mąkę zmieszaną z solą, wlać spirytus i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Misę z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by podrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 1 cm. Następnie szklanką wykrawać krążki, a w środku każdego z nich wyciąć mały otwór. Przygotowane oponki nakryć ścierką na 20 minut.
Po tym czasie smażyć na rumiany kolor z obu stron na tłuszczu nagrzanym do temp. 170-175 °C. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Z proporcji wychodzą dwa kopiaste talerze mięciutkich oponek:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz