Składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty
40-50 dag wędzonych żeberek
15-20 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
5-6 ziemniaków
1 łyżka masła
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kminku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
40-50 dag wędzonych żeberek
15-20 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 duża marchewka
1 pietruszka
5-6 ziemniaków
1 łyżka masła
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kminku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka, w którym będzie gotować się zupa, włożyć pokrojone kawałki żeberek (zamiast wędzonych można je przygotować samodzielnie w piekarniku - kawałki żeberek doprawić z dwóch stron solą, pieprzem, papryką w proszku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zapiekać 60 min w temp. 200 °C.). Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Całość zalać dwiema litrami zimnej wody. Gotować do miękkości ziemniaków.
Do garnka, w którym będzie gotować się zupa, włożyć pokrojone kawałki żeberek (zamiast wędzonych można je przygotować samodzielnie w piekarniku - kawałki żeberek doprawić z dwóch stron solą, pieprzem, papryką w proszku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zapiekać 60 min w temp. 200 °C.). Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Całość zalać dwiema litrami zimnej wody. Gotować do miękkości ziemniaków.
W tym czasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. W trakcie smażenia dodać startą na tarce marchew i pietruszkę. Smażyć, aż zmiękną. W trakcie smażenia doprawić solą. Usmażone warzywa przełożyć do garnka. Wsypać majeranek. Na patelni, na której smażyły się warzywa, podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, po czym przełożyć go do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę. Zupę gotować na małym ogniu około pół godziny. W trakcie gotowania doprawić ją solą i pieprzem. Dla podbicia kwasowości można wlać odcedzony sok z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz