Kruche faworki II

Składniki:
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
1 kopiasta szklanka mąki krupczatki
4 żółtka
5 kopiastych łyżek gęstej śmietany
2 krople pasty waniliowej
2 łyżki spirytusu
szczypta soli

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i za pomocą robota (hak) wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Następnie uderzać w ciasto wałkiem, aż stanie się cieńsze. Potem złożyć je i znów uderzać wałkiem. Czynność tę powtarzać i wykonywać przez 10-15 min, by ciasto dobrze się napowietrzyło. Dzięki temu faworki będą pysznie chrupiące. Wyrobione ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować najcieniej. Następnie radełkiem podzielić ciasto na paski, a te na mniejsze kawałki. Na środku każdego podłużnego paska wykonać małe nacięcie, przez które należy przełożyć jedną stronę ciasta. Faworki smażyć po kilka sztuk na rozgrzanym do 170 °C tłuszczu po kilkadziesiąt sekund z każdej strony (na złoty kolor). Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec faworki obficie posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz