Składniki:
4 kopiaste szklanki mąki krupczatki lub pszennej
1,25 szklanki ciepłego mleka
6 żółtek
4 kopiaste łyżki cukru kryształu
50 g świeżych drożdży
1/4 kostki masła
2 łyżki spirytusu
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Krem pistacjowy:
200 g kremu pistacjowego
250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
czekolada mleczna - do polania
posiekane pistacje i ciasto kataifi - do posypania
Przygotowanie:
Rozczyn
Rozkruszone drożdże wymieszać z dwiema łyżkami cukru. Kiedy drożdże się rozpłyną, dodać 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Naczynie z rozczynem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, by podwoił swoją objętość.
Ciasto
Gdy rozczyn urośnie, w drugim dużym naczyniu utrzeć żółtka z resztą cukru kryształu i cukrem waniliowym. Masę dodać do wyrośniętego rozczynu. Następnie, podczas wyrabiania ciasta ręcznie lub za pomocą robota, partiami dosypywać mąkę ze szczyptą soli i wlewać ciepłe mleko. Pod koniec wlać płynne masło, a na koniec alkohol. Wyrobione ciasto wyrabiać przez 10 minut za pomocą robota lub wyjąć je z misy na stolnicę i, bez zbędnego podsypywania mąką, wyrabiać ręcznie do momentu, aż przestanie się kleić do rąk i deski. Kiedy powstanie elastyczne ciasto, przełożyć je do dużej misy. Naczynie nakryć bawełnianą ściereczką, po czym odstawić je na 1 godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać ręcznie przez kilka minut, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go na kilkanaście (16-18) mniejszych kawałków, z których powstaną pączki. Z każdego kawałka w rękach uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć. Tak przygotowane pączki nakryć na stolnicy bawełnianą ściereczką i pozostawić na 20 minut, by podrosły. W tym czasie w garnku powoli rozgrzać olej do temperatury 170°C. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć od 1 do 2 minut z każdej strony (należy pilnować temperatury oleju, by nie była za wysoka lub za niska). Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki nadziewać kremem. Polać rozpuszczoną czekoladą i posypać pistacjami z kataifi.
Krem pistacjowy
Krem
połączyć z serkiem mascarpone, dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania
jednolitej konsystencji.Przełożyć do szprycy i nadziewać nim pączki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz