Składniki:
1-1,5 kg ziemniaków
1 podwójny filet z kurczaka
100 g boczku wędzonego
1 szklanka śmietanki 30%
150 g sera żółtego
1 żółta papryka
2 garści pomidorków koktajlowych
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
świeży rozmaryn
1/2 pęczka natki pietruszki
olej do smażenia
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości 4-5 mm. Podgotować je w lekko osolonej wodzie, by zmiękły (należy pilnować, by ziemniaki nie były w pełni ugotowane). Następnie ziemniaki zdjąć z ognia, odcedzić.
Boczek, filet z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.
Obraną i pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć na maśle. W trakcie smażenia dodać do niej pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Całość smażyć do momentu odparowania płynów. W trakcie smażenia mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku i świeżym rozmarynem. Usmażone mięso zdjąć z ognia.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę z połowy ziemniaków.
Na warstwie z ziemniaków rozłożyć połowę podsmażonego mięsa, połowę żółtej papryki i garść pomidorków koktajlowych.
W identyczny sposób ułożyć drugą warstwę, zaczynając od ziemniaków, reszty usmażonego fileta, papryki i pomidorków. Na wierzchu ułożyć warstwę z pokrojonego w kostkę boczku.
Tak przygotowaną zapiekankę zalać śmietanką, posypać czosnkiem, serem żółtym i natką pietruszki.
Całość nakryć i zapiekać przez 30-40 minut w temp. 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz