Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1/4 kostki świeżych drożdży
1/4 kostki masła
1 łyżeczka cukru kryształu
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
200 g kaszy gryczanej (białej i prażonej)
300 g ugotowanych ziemniaków
150 g białego sera
2 paski słoniny
sól i pieprz
Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko do smarowania
ziarna sezamu
Przygotowanie:
Farsz
Słoninę pokroić w drobną kostkę. Smażyć, aż powstaną skwarki. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ziemniaki utłuc, ser rozetrzeć w rękach. W misie wymieszać kaszę z serem, ziemniakami, skwarkami i tłuszczem pozostałym ze smażenia. Masę doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Ciasto
Do dużej
misy rozkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i wymieszać, aż drożdże się
rozpuszczą. Następnie wsypać mąkę, dodać sól, wbić jajka i wlać mleko.
Całość mieszać robotem za pomocą haka. W trakcie mieszania wlać
ostudzone i roztopione masło. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie
gładkie. Powinno być nieco luźne, ale nie za rzadkie. Gdyby było zbyt
luźne, podsypać je mąką. Naczynie z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką
i odstawić na 1 godzinę, by podrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyć na
podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 12-14 części. Każdą z nich
rozciągnąć w rękach i ułożyć na niej porcję farszu. Zlepić bułeczki.
Układać je na wyłożonej pergaminem formie. Nakryć bawełnianą ściereczką
na 30 min. Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem i posypać np.
sezamem. Piec 30 min w temp. 190 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz