Kruche ciasteczka maślane z krupczatką

Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
1 kostka masła
2 żółtka
2-3 łyżki gęstej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 krople pasty waniliowej

Dodatkowo:
białko - do posmarowania
cukier kryształ - do obtoczenia 

 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej, umieścić w jednej misie i zagnieść, by powstało jednolite, gładkie ciasto. Uformowane w kulkę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Foremką wycinać ciasteczka i układać je na wyłożonej pergaminem formie do pieczenia. Część ciasteczek można posmarować białkiem i obtoczyć cukrem kryształem. Piec 10-12 min w temp. 220 °C. Po upieczeniu ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz