Zupa borowikowa

Składniki:

600 g świeżych borowików
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4-5 ziemniaków
1 duża marchewka
około 1-2 l bulionu
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
oliwa lub masło do smażenia

Składniki na zasmażkę:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w mniejsze kawałki oczyszczone wcześniej grzyby. Całość smażyć około 20 min, mieszając od czasu do czasu. Podczas smażenia grzyby z cebulą doprawić solą i pieprzem. W trakcie smażenia grzybów, obrać ziemniaki i marchew. Warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy warzywa zmiękną, dodać usmażone grzyby oraz wsypać majeranek. Zupę trzymać na małym ogniu i zagotować. W tym czasie przygotować zasmażkę: na patelni po usmażonych grzybach roztopić masło i wsypać mąkę. Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Do przygotowanej zasmażki wlać chochelkę zupy i całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Płynną zasmażkę wlać do garnka, wymieszać i zagotować. Zupę można dodatkowo zabielić, dodając łyżkę śmietany rozprowadzonej w chochelce zupy. Przed podaniem zupę doprawić wedle uznania solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz