Focaccia II

Składniki:
3,5 szklanki mąki
350 ml wody
15 g drożdży
1 łyżeczka soli
20 ml oliwy

Dodatkowo:
2-3 łyżki oliwy do nawilżenia focacci 
sól himalajska
pomidorki koktajlowe 
rozmaryn 

Przygotowanie:

Do mąki dodać sól, rozdrobnione drożdże i wlać wodę. Wyrabiać ciasto, a pod koniec wyrabiania wlać oliwę. Gotowe ciasto ma być elastyczne i miękkie. Ciasto w naczyniu nakryć ściereczką i odstawić na 15 min. Po tym czasie ciasto należy rozciągnąć, założyć jak na chleb i przykryte ściereczką odstawić na 15 min. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Na koniec ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną posmarowanym oliwą pergaminem i rozciągnąć. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min, by podrosło. Po tym czasie zrobić dziurki w cieście, polać je oliwą, oprószyć solą morską, ułożyć połówki pomidorków i kawałki rozmarynu. Piec 20 min w temp. 250 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz