1,5 kg cukinii
1/2 kg cebuli
4 duże czerwone papryki
2 małe przeciery pomidorowe (Pudliszki)
2 łyżeczki soli
2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki chili
Przygotowanie:
Cukinię obrać, w razie potrzeby wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej cukinii zetrzeć na tarce obraną cebulę i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Starte warzywa posypać solą, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie warzywa gotować przez około godzinę do momentu, aż zmiękną. W trakcie gotowania dodać przyprawy, cukier, ocet i koncentraty pomidorowe.
Kiedy warzywa zmiękną, garnek zdjąć z ognia, a całość dokładnie zmiksować na gęstą papkę. Garnek z ketchupem ponownie ustawić na kuchence i gotować całość przez ok. 15 minut. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz