Odrywany chlebek z mozzarellą

Składniki:
Składniki na ciasto:

3 kopiaste szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru kryształu
1/4 kostki roztopionego masła

Masło czosnkowe:
1/4 kostki masła
2 ząbki czosnku
szczypta soli
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

2 kulki sera mozzarella
1 jajko - do posmarowania 
Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe
Do misy, w której będzie wyrabiane ciasto rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Składniki mieszać chwilkę szpatułką, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wsypać mąkę z solą, wbić jajko, wlać ciepłe mleko i za pomocą robota (hak) lub rąk wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania cienkim strumieniem wlewać roztopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem szczelnie owinąć bawełnianą ściereczką i odstawić na 60 min, by podrosło.

Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść, a następnie podzielić na 22-24 równej wielkości kawałki. Ser podzielić na tyle porcji, ile powstanie bułeczek. Do środka każdej bułeczki włożyć kawałek sera mozzarella, ciasto szczelnie zlepić i uformować bułeczki. 
Z gotowych porcji ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem choinkę, zachowując lekkie odstępy między bułeczkami. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 15 min, by podrosło. Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie piec w temp. 180 °C przez około 25 minut.

Masło czosnkowe
Masło rozpuścić. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól. Składniki wymieszać. Smarować masłem upieczone bułeczki. Podawane na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika smakują najlepiej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz