Piernik z jabłkami

Składniki:
(forma keksowa o wymiarach 28 x 10 cm)

2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jabłka
2 garście posiekanych orzechów włoskich
1 garść posiekanych daktyli

Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Całe jaja ubić mikserem na puszystą, jasną masę. W trakcie ucierania wlać miód, mleko i olej. Kiedy składniki się połączą, stopniowo dodawać przesianą mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać starte jabłka, posiekane orzechy i daktyle. Te składniki mieszamy z masą za pomocą łyżki. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piec przez  minut w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Upieczony i ostudzony piernik polać polewą czekoladową i ozdobić wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz