Cynamonowe pierniczki z cukrem trzcinowym

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczko kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 kostki masła (100 g)
50 g płynnego miodu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka

Przygotowanie: 

W garnuszku rozpuścić masło z miodem i cukrem trzcinowym. Kiedy składniki się z sobą połączą, masę zdjąć z ognia i ostudzić. Do przestudzonej masy wbić dwa jajka i całość dokładnie wymieszać. W oddzielnej misie połączyć ze sobą wszystkie składniki suche, tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, cynamon. Do misy ze składnikami suchymi wlać płynną masę, po czym wyrobić gładkie ciasto. Kiedy przestanie kleić się do rąk, należy zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować je na grubość około 4 mm. Foremkami wykrawać dowolne kształty ciasteczek. 

Jeśli ciasteczka mają być ozdobą na choince, można za pomocą plastikowej słomki do napojów wyciąć małe otwory na sznurek. Wycięte pierniczki piec około 12 minut w temp. 180 °C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz