Filet pod serowo-warzywną chmurką

Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
1 średniej wielkości pomidor
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
150 g startego sera żółtego
1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
1 łyżka posiekanego drobno kopru
1 kopiasta łyżka majonezu
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Dodatkowo:
około 50 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
Umyty filet przeciąć wzdłuż na dwie części (powstanie 6 porcji). Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem, doprawić z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mięso ułożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia.
Pomidor i cebulę pokroić drobną kostkę, przełożyć do miski. Do naczynia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i koper, starty ser. Farsz doprawić lekko solą i pieprzem. Dodać majonez i całość dokładnie wymieszać. Powstałą pastę nakładać na wierzch doprawionych filetów. 
Na koniec filety posypać startym serem. Formę z mięsem nakryć i wstawić do nagrzanego do temp. 200 °C piekarnika. Mięso piec pod przykryciem 20 min, po czym zdjąć pokrywę i dopiec jeszcze przez 5 min, by ser lekko się zarumienił. Po upieczeniu filet można posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką/sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz