Czekoladowy przekładaniec

Składniki:
(forma 21 x 32 cm)

Składniki na biszkopt czekoladowy:

6 żółtek
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g cukru kryształu
35 g płynnego miodu
150 g kwaśnej śmietany
90 g margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
35 g kakao
1 szklanka mąki pszennej

Składniki na wkładkę bakaliową:
6 białek
100 g cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
160 g posiekanych orzechów włoskich
200 g posiekanych drobno śliwek kalifornijskich

Krem z białą czekoladą:
1/2 l mleka
100 g cukru kryształu
40 g mąki ziemniaczanej
1 tabliczka białej czekolady (100 g)
1 kostka masła

Krem czekoladowy:
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
1/2 kostki masła
50 g roztopionej gorzkiej czekolady
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
kilka kropel wódki 

Przygotowanie:  

Biszkopt czekoladowy

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania dodać miód, kwaśną śmietanę, roztopioną margarynę. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z sodą i kakao, a na koniec wlać olej. Masę czekoladową wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 175 °C. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części.

Wkładka bakaliowa
Białka ubić z cukrem na gęstą pianę. Do piany wsypać mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Na koniec dodać posiekane śliwki i orzechy włoskie. Całość delikatnie zamieszać łyżką, by połączyły się składniki. Masę wylać na wyłożoną pergaminem formę. Piec 20-25 min w temp. 175 °C.
 
Krem z białą czekoladą
Z 1/2 l mleka odlać szklankę. W zimnym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka podgrzewać z połamaną na kawałki białą czekoladą i cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewać do niego cienką strużką zimne mleko z rozpuszczoną mąką. Ugotować budyń, zdjąć go z kuchenki i ostudzić. Masło utrzeć na puch. W dalszej części ucierania dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać do uzyskania gładkiej masy.

Krem czekoladowy
Z mleka, sproszkowanego budyniu i cukru ugotować budyń. Ugotowany schłodzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Następnie cienkim strumieniem wlewać ostudzoną roztopioną gorzką czekoladę. Na koniec wsypać orzechy i wlać alkohol. Lekko zamieszać. 

Przełożenie:
blat czekoladowy - krem czekoladowy -  1/3 kremu z białą czekoladą - wkładka bakaliowa - reszta kremu z białą czekoladą - blat czekoladowy

1 komentarz:

  1. Uwielbiam Twój post! Twoje teksty są zarówno pouczające, jak i wciągające. Tak trzymaj i pisz więcej!

    OdpowiedzUsuń