(forma 21 x 32 cm)
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 żółtek
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g cukru kryształu
35 g płynnego miodu
150 g kwaśnej śmietany
90 g margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
35 g kakao
1 szklanka mąki pszennej
Składniki na wkładkę bakaliową:
6 białek
100 g cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
160 g posiekanych orzechów włoskich
200 g posiekanych drobno śliwek kalifornijskich
Krem z białą czekoladą:
1/2 l mleka
100 g cukru kryształu
40 g mąki ziemniaczanej
1 tabliczka białej czekolady (100 g)
1 kostka masła
Krem czekoladowy:
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
1/2 kostki masła
50 g roztopionej gorzkiej czekolady
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
kilka kropel wódki
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania dodać miód, kwaśną śmietanę, roztopioną margarynę. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z sodą i kakao, a na koniec wlać olej. Masę czekoladową wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 175 °C. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części.
Wkładka bakaliowaKrem czekoladowy
Z
mleka, sproszkowanego budyniu i cukru ugotować budyń. Ugotowany
schłodzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu
i cały czas ucierać. Następnie cienkim strumieniem wlewać ostudzoną
roztopioną gorzką czekoladę. Na koniec wsypać orzechy i wlać alkohol.
Lekko zamieszać.
blat czekoladowy - krem czekoladowy - 1/3 kremu z białą czekoladą - wkładka bakaliowa - reszta kremu z białą czekoladą - blat czekoladowy
Uwielbiam Twój post! Twoje teksty są zarówno pouczające, jak i wciągające. Tak trzymaj i pisz więcej!
OdpowiedzUsuń