Sałatka warstwowa z serem fera

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
3 średniej wielkości ogórki gruntowe
3 pomidory
2 czerwone cebule
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 opakowanie sera feta
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1/2 główki kapusty pekińskiej
olej do smażenia

Składniki na sos czosnkowy:
5 łyżek majonezu
5 łyżek jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
sól

Przygotowanie:

Sos czosnkowy
Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.

Umyty i osuszony filet pokroić w kostkę, obsypać obficie przyprawą gyros, wymieszać i smażyć na oleju. Usmażone mięso ostudzić. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę, posolić i po kilkunastu minutach osaczyć z nadmiaru wody. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ser feta oraz pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Kapustę pekińską drobno poszatkować.

Ułożenie sałatki warstwami:
usmażony filet z kurczaka - ogórki - czerwona cebula - ser feta - pomidory - kukurydza - sos czosnkowy - kapusta pekińska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz