Drożdżowa gwiazda z makiem

Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:

25 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka letniego mleka
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
60 g rozpuszczonego masła
szczypta soli

Nadzienie makowe:
200 g suchego maku
3 łyżki płynnego miodu
40 g roztopionego masła
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
3-4 krople aromatu migdałowego

Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko - do posmarowania
cukier puder - do posypania

Przygotowanie:

Masa makowa
Mak zalać wrzącą wodą (nieco więcej niż przykrycie maku) i gotować około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowany i ostudzony mak odcedzić (jeśli jest nadmiar wody) i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnym oczkach. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać z makiem.

Ciasto drożdżowe
Do dużej misy, w której będzie wyrabiane ciasto, rozkruszyć drożdże, zasypać je cukrem kryształem i cukrem waniliowym, a następnie wymieszać szpatułką, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie do misy z pracującymi już drożdżami wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wlać mleko i powoli mieszać za pomocą robota z hakiem. Pod koniec wyrabiania ciasta wlać cienkim strumieniem roztopione i letnie masło. Ciasto wyrabiać kilka minut, aż będzie elastyczne, gładkie i odpowiednio się napowietrzy. Następnie misę z ciastem nakryć bawełnianą ścierką i odstawić na 60 min w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. 

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić je na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkować na wielkość dużego okrągłego talerza. Pierwszy kawałek ciasta przełożyć na formę wyłożoną pergaminem i rozsmarować na nim 1/3 masy makowej. 

Następnie naprzemiennie układać kolejny kawałek ciasta i masę makową. Po złożeniu ciasta, na środku postawić szklankę. Od jej brzegów ostrym nożem naciąć ciasto, dzieląc je na 4 ćwiartki, a każdą z nich dodatkowo podzielić na kolejne 4 paski. Łącznie ma powstać 16 równych pasków. 

W obie ręce chwycić dwa leżące koło siebie paski i skręcić je dwa razy do środka. Końcówki pasków dokładnie ścisnąć ze sobą. W ten sposób ma powstać 8 ramion gwiazdy. 

 
Ciasto nakryć ściereczką, po czym pozostawić je na 15 min, by podrosło. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 180 °C. Po tym czasie gwiazdę na całej powierzchni posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto piec przez 25 minut. Upieczone i ostudzone obficie obsypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz