Smalec domowy

Składniki:
700 g słoniny
200 g wiejskiej kiełbasy
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta cząbru
Przygotowanie:
Słoninę pokroić w małą kostkę i przełożyć do nagrzanego rondelka. Smażyć wolno na średnim ogniu aż słonina się wytopi i nabierze złotego koloru. W trakcie topienia nie nakrywać naczynia pokrywką, by powstające skwarki nie strzelały. W trakcie smażenia obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do wytopionej słoniny (pod koniec procesu topienia i smażenia). Całość mieszać i trzymać na ogniu, aż cebula się zrumieni. Smalec zdjąć z ognia. Dodać do niego obraną ze skórki i rozdrobnioną kiełbasę, doprawić przyprawami i zamieszać. Ciepły smalec rozlać do kamiennych naczyń lub słoiczków. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Smalec przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej z wiejskim chlebem i ogórkiem kiszonym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz