Ciasteczka warszawskie II

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

Składniki na piankę: 
2 białka
3/4 szklanki cukru pudru 
 
Składniki na masę orzechową:
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 
1/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 łyżki likieru orzechowego
 
Dodatkowo: 
zmielone orzechy włoskie do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie: 
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu należy owinąć je w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 30-60 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 3 mm. Następnie literatką wykrawać małe, okrągłe ciasteczka i układać je na wyłożonej pergaminem formie do pieczenia.
 
Pianka
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Gotową pianką smarować wierzch każdego ciasteczka. 
Ciastka piec 15 minut w temp. 160-180 °C. Upieczone i ostudzone ciastka przekładać kremem orzechowym.
Masa orzechowa 
Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy. Całość wymieszać do uzyskania gęstej papki i ostudzić. Masło utrzeć na puch. W trakcie ucierania wsypać cukier puder oraz dodawać łyżkami przestudzoną papkę orzechową. Na koniec wlać likier orzechowy i całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

Ciasteczka przekładać masą. Masą pokryć również boki ciastek, a na koniec obtoczyć je w zmielonych orzechach.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz