Składanka orzechowo-porzeczkowa

Składniki:
(forma 25 x 35 cm)

Składniki na biszkopt orzechowy:
6 jajek
1/2 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
5 kropli pasty waniliowej
160 g mielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kajmakowa:
1 puszka masy o smaku orzechowym
350 g mascarpone

Masa porzeczkowa:
3 szklanki mrożonej czarnej porzeczki
1 galaretka czerwona
1 łyżeczka żelatyny
3/4 szklanki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
1 niepełna szklanka śmietany kremówki (200 ml)

Pianka orzechowa:
2 niepełne szklanki śmietanki kremówki (400 ml)
3 łyżki cukru pudru
3 kopiaste łyżki masła orzechowego
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie:

Biszkopt orzechowy
Całe jajka wbić do misy, wsypać cukier kryształ i dodać pastę waniliową. Ubijać przez 8 min na najwyższych obrotach miksera. Następnie do ubitej piany wsypać mąkę zmieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy. Piec 20 min w temp. 170 C. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.

Masa kajmakowa
Schłodzony kajmak i zimny serek mascarpone umieścić w misie i miksować krótko do momentu, aż powstanie jednolita, gładka masa. Tak przygotowany krem rozsmarować na całej powierzchni ostudzonego biszkoptu, a następnie ciasto schłodzić w lodówce.

Masa porzeczkowa
Porzeczki rozmrozić i rozdrobnić za pomocą blendera. Kiedy powstanie jednolita masa, owoce przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Do przetartych owoców dodać cukier puder i całość wymieszać.
W osobnym naczyniu suchą galaretkę połączyć z żelatyną. Całość zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Galaretkę wlać do musu porzeczkowego.
 Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Następnie wlać do niej masę porzeczkową  i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Kiedy masa zacznie delikatnie tężeć, wyłożyć ją na masę kajmakową. Ciasto schować do lodówki, by masa stężała.

Pianka orzechowa
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Kiedy będzie płynna i lekko wystudzona dodać masło orzechowe. Składniki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Do sztywnej masy dodać płynną, lecz ostudzoną żelatynę zmieszaną uprzednio z masłem orzechowym. Całość delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników po czym wyłożyć piankę na masę porzeczkową. Ciasto wstawić do lodówki, by masa stężała.

Przełożenie:
biszkopt - masa kajmakowa - masa porzeczkowa - pianka orzechowa 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz