Sałatka meksykańska z kurczakiem

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
1 mała czerwona cebula
150 g żółtego sera
1 świeża czerwona papryka
1/2 pora
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
papryka w proszku słodka
szczypta chilli
2 ząbki czosnku
3 kopiaste łyżki majonezu
1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu greckiego
2-3 łyżki oliwy do smażenia

Przygotowanie:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i chilli, po czym smażyć na tłuszczu, aż mięso będzie miękkie. Usmażone mięso ostudzić. Kukurydzę i fasolę osączyć z wody. Ser żółty i umytą paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w cienkie paski, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do jednej misy, dodać posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i majonez. Całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz