Kruche ciasteczka z masą czekoladową

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru kryształu
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

białko - do posmarowania ciasteczek
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich - do obsypania ciasteczek

Krem czekoladowy:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżeczki kakao
2 pełne szklanki mleka w proszku 
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasteczka umieścić w misie i wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota do czasu, aż powstanie ciasto. Wyrobione należy owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki, by chłodziło się co najmniej przez 1 godzinę. Następnie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować (2-3 mm). Foremką wycinać ulubione kształty. Wycięte ciasteczka posmarować z wierzchu białkiem, obtoczyć w zmielonych orzechach włoskich i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 160 °C przez 10-11 minut. Upieczone zdjąć z blaszki, ostudzić i składać po dwa, przekładając kremem czekoladowym. Gotowe przechowywać w chłodnym miejscu.
Krem czekoladowy
Wodę, cukier, margarynę oraz kakao umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia wszystkich składników. Podgrzewając naczynie, należy od czasu do czasu zamieszać trzepaczką zawartość. Płynną masę zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do schłodzonej masy wsypać mleko w proszku i utrzeć mikserem, by pozbyć się grudek. Krem przełożyć do szprycy/ rękawa cukierniczego. Na środku połowy upieczonych ciasteczek zrobić czekoladowy kleks po czym sklejać je pozostałymi połówkami ciasteczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz