Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:
Składniki na ciasto:

1 opakowanie mrożonego szpinaku
4 jajka
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Składniki na farsz:

200 g łososia wędzonego
200 g serka śmietankowego, np. Almette
2 łyżki chrzanu

Przygotowanie:

Ciasto szpinakowe

Patelnię rozgrzać i wyłożyć na nią mrożony szpinak. Smażyć go tak długo, aż odparuje nadmiar wody. W trakcie smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia, po czym rozdrobnić ją blenderem. Następnie do wystudzonego szpinaku dodać żółtka i mąkę, po czym całość wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać ją do szpinaku i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę szpinakową można jeszcze doprawić. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia znajdującą się w podstawowym wyposażeniu kuchenki (duża czarna blacha) i wygładzić je na całej powierzchni. Piec około 15 minut w temp 180 °C bez termoobiegu. Należy uważać, by nie przesuszyć ciasta, gdyż będzie się później łamać podczas zwijania.

Nadzienie
Serek wymieszać z chrzanem i gotową masą posmarować wierzch ciasta. Na warstwę sera z chrzanem wyłożyć cienko warstwę łososia. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż krótszego boku. Owinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Gotową roladę kroić w plastry grubości 1-2 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz