Sernik królewski z brzoskwiniami

Składniki:
Składniki na ciasto czekoladowe:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 kostka masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany


Składniki na ser:
1,5 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
11/3 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 opakowanie cukru waniliowego
10 jajek
1 opakowanie budyniu śmietankowego
3 łyżki mleka w proszku
starta skórka z pomarańczy
2-3 krople aromatu pomarańczowego
1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, wbić jajko i dodać śmietanę. Ze składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Z każdej uformować kulkę, owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 60 minut. Po godzinie wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta, po czym zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na wyłożoną pergaminem formę. Ciasto podpiec przez 10-15 minut w temp. 180 °C.

Ser
Żółtka oddzielić od białek. W oddzielnej misie z białek ubić pianę.

Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie, w trakcie dalszego ucierania dodawać po jednym żółtku. Dalej do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielony biały ser, a także wsypać budyń śmietankowy, mleko w proszku, dodać startą skórkę pomarańczową i wlać aromat. Gdy powstanie jednolita masa, przełożyć do niej ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serowa za pomocą drewnianej łyżki.

Brzoskwinie odlać z zalewy i pokroić je na mniejsze kawałki.

Na podpieczony spód wyłożyć część masy serowej, ułożyć warstwę brzoskwiń i pokryć pozostałą częścią masy serowej. 

 

Na wierzch sernika zetrzeć drugą część ciasta czekoladowego. Ciasto piec w temp. 170-180 °C przez 55-60 minut. Gdyby wierzch sernika zbyt szybko zaczął się rumienić, należy w trakcie pieczenia nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach, by całkowicie ostygł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz