Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 mały por
1 mała puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
4 jajka
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
bazylia
czosnek granulowany
oliwa/olej
1 podwójny filet z kurczaka
1 mały por
1 mała puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
4 jajka
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
bazylia
czosnek granulowany
oliwa/olej
Składniki na sos tzatziki:
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (typ grecki)
2 duże ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
1 kopiata łyżeczka przyprawy tzatziki
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Mięso podsmażyć na patelni. W trakcie smażenia doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku, bazylią i czosnkiem granulowanym. Usmażone mięso odstawić do ostygnięcia.
Por pokroić w półplasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy, jajka ugotować na twardo i pokroić w grubą kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę.
SosKoperek drobno posiekać. Obrane ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15 min, by warzywa puściły wodę. Po tym czasie ogórki odsączyć z nadmiaru wody. Do ogórków dodać jogurt, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszać.
Ułożenie warstw:
kurczak - por - kukurydza - sos - cebula - jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz