Pizza z frytkami

Składniki:
Składniki na ciasto:

4,5 szklanki mąki pszennej typ "0"
1 pełna szklanka letniej wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
słoik passaty pomidorowej
ser mozzarella
frytki
bazylia, oregano

Przygotowanie:

W niewielkiej ilości letniej wody rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do misy. Dodać sól, cukier i olej. Następnie do misy z mąką wlać rozpuszczone w wodzie drożdże oraz resztę letniej wody. Wyrabiać ręcznie ciasto poprzez powolne zasypywanie mokrych składników mąką aż do chwili, gdy powstanie zwarte ciasto. Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i naprzemiennie zagniatać brzegi ciasta do środka. W taki sposób z ciastem należy pracować około 10 minut, by było sprężyste i elastyczne. Wyrobione przełożyć do podsypanej mąką misy, którą należy nakryć bawełnianą ściereczką. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu przez godzinę.
Wyrośnięte ciasto znów przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić je na dwie części i każdą z nich ręcznie rozciągnąć tak, by uformować pożądany kształt i wielkość pizzy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 °C.
Frytki wcześniej upiec lub usmażyć. 

Przed pieczeniem pizzę ułożyć na blaszce do pieczenia pizzy. Ciasto z wierzchu obficie nasmarować passatą, włożyć do piekarnika i zapiekać około 6 minut. Następnie pizzę wyjąć z pieca, ułożyć na niej frytki, a te obficie posypać startym serem (mozzarellą). Na koniec pizzę posypać oregano i bazylią. Pizzę włożyć do piekarnika i piec około 3-4 min. Pizza będzie gotowa, gdy brzegi nabiorą pięknego, złotego koloru, a ser będzie jedynie roztopiony.

Upieczoną pizzę można podawać z ketchupem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz