Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
I - 1 łyżka kakao + 2 krople aromatu rumowego
II - 1 łyżka wiórków kokosowych + 2 krople aromatu cytrynowego
III - 1 łyżka suchego maku
IV - 2 krople aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki na ciasteczka umieścić w misie i wyrobić ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyłożyć
na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na cztery części. Do jednej dodać kakao i aromat rumowy, do drugiej wiórki kokosowe i aromat cytrynowy, do trzeciej suchy mak i do czwartej aromat migdałowy. Każdą z części dokładnie wyrobić do połączenia się składników, a następnie cienko rozwałkować. Foremkami wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciasteczka przełożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec 10-15 minut w temp. 180 °C.
Po upieczeniu schłodzone ciastka dekorować polewą z białej czekolady i
kolorowymi posypkami. Aby ciasteczka zmiękły, należy przechowywać w zamkniętym metalowym
pudełku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz