Pasztet z cukinii z ziemniakami

Składniki:
4 średniej wielkości cukinie (około 1,5 kg)
4 średniej wielkości ziemniaki
4 jajka
2 cebule
6 ząbków czosnku
1 marchewka
1/2 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
1/2 łyżeczki chili
1 kopiasta łyżeczka oregano
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:
1 łyżka masła
bułka tarta do obsypania naczynia/foremki
przyprawa do pieczeni 

Przygotowanie: 

Wszystkie warzywa należy obrać. Gdyby cukinie były przerośnięte, usunąć z nich gniazda nasienne. Cukinię, ziemniaki, cebule i marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Starte warzywa pozostawić na kwadrans, by puściły wodę. Następnie brać po garści i odciskać z nich nadmiar wody. Im bardziej masa warzywna będzie sucha, tym lepszy będzie pasztet i bardziej zwarty. Odciśnięte z nadmiaru soków warzywa umieścić w misie, do której wbić jajka, dodać bułkę tartą i czosnek, wlać olej, wsypać przyprawy oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. 

Całość dokładnie wymieszać ręką. Gotową masę przełożyć do nasmarowanych wcześniej masłem i obsypanych bułką tartą dwóch małych form do pieczenia pasztetu lub, jak w moim przypadku, małego naczynia żaroodpornego. Masę wyrównać i obsypać z wierzchu przyprawą do pieczeni. 

Włożyć do gorącego piekarnika i piec 90 minut w temp. 190 °C. Upieczony i ostudzony pasztet wyjąć z formy. Podawać z pieczywem i ulubionymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz