Składniki:
1 kg karkówki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
około 500-700 ml bulionu warzywnego
olej do podsmażenia
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, mąka
1/2 pęczka posiekanego kopru
Sos:
1,5-2 łyżki mąki
2 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich oprószyć z obu stron solą, pieprzem, papryką w proszku i mąką. Mięso obsmażyć na oleju z dwóch stron. Tak przygotowane przełożyć do szerokiego rondla. Na patelni, na której była smażona karkówka, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, musztardę i miód, a całość zalać bulionem. Mięso dusić pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż karkówka stanie się miękka. Pod koniec do mięsa wlać sos przygotowany z mąki, śmietany oraz kilku łyżek wywaru, w którym dusiło się mięso. Sos dokładnie wymieszać, by nie było grudek i wlać energicznie do naczynia z mięsem. Całość delikatnie zamieszać, trzymać na ogniu do zgęstnienia. W razie potrzeby danie można doprawić solą i pieprzem. Na koniec całość posypać obficie posiekanym koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz